Verdiepingsprogramma Omgaan met de gemeente

17-12-2024

Het verdiepingsprogramma Omgaan met de Gemeente geeft je kennis, inzichten en handelingsperspectief om van de gemeente een goede samenwerkingspartner te maken. Sociale ondernemingen bieden vaak dé oplossingen voor opgaven van gemeenten. Maar hoe kom je binnen? Hoe word je gezien en gewaardeerd voor die oplossing? En wat is samenwerkingsvorm die past bij jouw propositie? Die vragen staan centraal in dit verdiepingsprogramma voor sociale ondernemingen.

Het programma ziet er als volgt uit:

21 januari – Het reilen en zeilen van de gemeente

We beginnen, na introductie tot elkaar en het onderwerp, met de basis: het functioneren van gemeenten. Hoe komen beslissingen tot stand? Wie is de baas? Hoe lopen de lijntjes binnen de gemeente? Bij wie moet je zijn als je jouw belangen wil vertegenwoordigen? Het klinkt misschien als basiskennis, maar de ervaring leert dat dit toch waardevol is in het verbeteren van de samenwerking. Een ambtenaar vertelt uit eigen ervaring hoe het eraan toegaat bij de gemeente. We nodigen daarnaast een collega-sociaal ondernemer uit die ruime ervaring heeft in de samenwerking met gemeenten.

13 februari – Jouw propositie richting de gemeente

Onder begeleiding van Jurgen Warmerdam van Trias Politica ga je aan de slag met jouw waardepropositie voor de gemeente. Hoe lees je je in op de beleidsplannen van de gemeente en hoe maak je een koppeling met jouw product of dienst? Welke woorden kun je het beste gebruiken, of juist achterwegen laten? Hoe positioneer je je ten opzichte van de gemeente? Aan de hand van een door jou voorbereide casus voer je een rollenspel uit met Jurgen, die op de stoel van de gemeenteambtenaar, beleidsadviseur of wethouder gaat zitten.

"Een waardevolle serie bijeenkomsten, gaat echt goed de diepte in qua informatie en er ontstaat een interessant netwerk. Niet alleen met de deelnemers maar ook met de overigen die betrokken zijn bij het project. Een absolute aanrader als je meer wilt weten over hoe gemeentelijke instanties werken en functioneren."

6 maart – Alles is onderhandelen

Tijdens deze training staat de kunst van het onderhandelen centraal. Hoe zorg je dat er een situatie ontstaat waar beide partijen iets aan hebben? Zijn er tools die je kunt inzetten als de onderhandelingen vastlopen? En hoe haal je meer waarde uit een bestaande samenwerking? Geurt Jan de Heus, auteur van het boek 'Alles is onderhandelen' neemt je mee in deze kunst met als doel dat jij een succesvolle samenwerking met de gemeente kan opbouwen.

27 maart – De eindpitch

Je brengt de lessen en ervaringen uit de sessies samen in een gesprek met wethouder Robert Berkhout van de gemeente Haarlem*. Welke concrete stappen ga je ondernemen om de relatie met de gemeente te verbeteren? Je legt jouw ideeën voor aan de wethouder en krijgt direct feedback op je plannen. Een goede voorbereiding op het echte gesprek met jouw wethouder!

*onder voorbehoud van agenda wethouder.

Praktische informatie

Wat: Verdiepingsprogramma Omgaan met de gemeente

Wie: Leden van Social Enterprise NL en andere sociale ondernemingen.

Waar: Wisselende locaties in de regio Utrecht/Haarlem/Amsterdam. Dag 3 is online.

Wanneer:

  • Dag 1: 21/01/25 09.30-13.00
  • Dag 2: 13/02/25 13.00-17.30
  • Dag 3: 06/03/25 13.00-17.00 (online)
  • Dag 4: 27/03/25 (tijden volgen)

Kosten?  €600,- excl. BTW per deelnemer voor leden van Social Enterprise NL leden, Impact Noord, Impact Oost, Impact 030, Impact Zuid, Social club Den Haag, Voorgoed Rotterdam, Impact Hub Amsterdam en Stadsgarage Haarlem/Kennemer Impact. Sociale ondernemingen die niet zijn aangesloten betalen €800,-

Vragen? Stuur dan een mail naar jorien@social-enterprise.nl, dan neem ik contact met je op.

Dit is een programma van Social Enterprise NL in samenwerking met Stichting Stadsgarage en Kennemer Impact. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Dit artikel verscheen eerder via Social Enterprise NL.